אביב הגיע פסח בא


פסח כמו שאנחנו מכירים אותו הוא חג דתי אשר מכיל בתוכו מסורות ואוכל אשר משפיעים על התפריט שלנו לא רק ליום אחד אלא לשבוע.

חג האביב הוא חג שמח, מנקים את הבית, מסדרים, מאוררים... אבל עם כל השמחה באוויר, מבחינה תזונתית ישנם כמה אתגרים:

  • המצה שמככבת בפסח היא קשה לעיכול, לא משביעה וקל לאכול ממנה כמויות גדולות.

  • לפעמים המצה והשינוים התזונתיים של פסח גורמים לנפיחות, כאבי בטן, גזים, עצירות, שלשול וחוסר נוחות מסוים.

  • לרוב היעדר הקמח גורם לאכילת יתר של מזונות ותבשילים עשירים בשומן וביצים.

  • החג, כמו כל חג, מלווה בחגיגית מתוקים.

  • כל חג מלווה בשתייה מתוקה ואלכוהול.

  • ואם כבר הזכרנו את פסח – אסור לשכוח שהוא מסתיים במימונה מתוקה ועשירה בדבש וקמח.

טיפים מעשיים:

  • להתאים את הציפיות לחג! לא לצפות לרדת במשקל ולא לצפות לעמוד בכל "הפיתוים" שבדרך – להפעיל שיקול דעת של מה אוכלים ומתי וכמובן לזכור שזה חג ולהרשות לעצמנו במידה מסוימת.

  • בערב חג – לא צמים כל היום כ"הכנה" לערב! כי אז מגיעים לשולחן מורעבים. אוכלים ארוחות קלות, חשוב להקפיד על ארוחת בוקר וצהריים.

  • בארוחת החג- ממלאים צלחת פעם אחת, מקפידים לאכול לאט, להנות מהאוכל, מניחוחות ומהחברה בשולחן ולוקחים את הזמן- אוכלים בסבלנות.

  • מתייחסים לימי חול המועד כימי אמצע השבוע רגילים ולא כחג מתמשך.

  • בימי חול המועד מקפידים על ארוחת גדולה אחת בערב או בצהריים ולא מתפתים לאכול 2 ארוחות חגיגיות ביום.

  • להשתדל לשלב אכילת ירקות ופירות למהלך היום – אפילו שיש אוכל מבושל וטעים!

  • לשתות הרבה מים! המצה מכילה סיבים תזונתיים רבים ועלולה לגרום לעצירות.

  • להימנע מהגשה לשולחן של שתייה מתוקה עשירה בסוכר – עדיף להגיש מים וסודה.

  • לזכור שיין מכיל בתוכו קלוריות רבות – לשתות במתינות והנאה.

  • זכורים שאנחנו לא אדריכלים ולא מנסים ליצור מבנים מהמצה (חלוקה לרבעים ובניית מגדלים)- הדבר רק גורם לאכילת כמויות גדולות יותר.

  • מנסים לא לנשנש אלא להגדיר ארוחות – "עכשיו אני אוכלת ארוחת בוקר".

  • מגוונים אכילת מצה עם פרכיות אורז.

  • משתדלים לא לטגן או לצרוך מזון שומנים.

  • במימונה- מגבילים את כמות המופלטות ושאר המזונות עתירי הסוכר.

 

ערך קלורי במבחר מזונות הנאכלים בפסח - הנתונים מתוך מאגר תוכנת "צמרת" של משרד הבריאות:

מצה - כ 160 קק"ל.

מצה קלה - כ- 110 קק"ל (תלוי בסוג).

2 כפות קמח מצה- 70 קק"ל.

קניידלך בינוני- 46 קק"ל.

פריכית אורז -30 קק"ל.

תפוח אדמה בינוני- 107קק"ל.

כף חרוסת- 25 קק"ל.

ביצה קשה - 85 קק"ל.

מצה מטוגנת בביצה - 337 קק"ל.

מנת גפילטע פיש - 180 קק"ל.

עוגיית קוקוס בינונית - 57 קק"ל.

עוגיית בוטנים בינונית - 108 קק"ל.

כוסית יין יבש (כ-100 מ"ל) - 70 קק"ל.

כוסית יין תירוש (כ-100 מ"ל) - 88 קק"ל.

כוסית יין מתוק (כ-100 מ"ל) - 150 קק"ל.

קערת מרק עוף צח - 40 קק"ל.

מנת בשר בקר (100 גר') ללא רוטב 175 קק"ל.

מופלטה קטנה - 220 קק"ל.

*חשוב לקרוא את תווית המזון של המוצר- להבין מה יש בו ולבחור מה שמתאים לנו.

 

נושא אחרון שחשוב לשים על הפרק הוא שבחג קיימת תחושת פיצוי רגשי אשר מטשטשת אצלנו את שיקול הדעת – ולכן צריך לרגע לעצור ולבחור מה אוכלים. בין אם הבחירה היא בין 2 עוגות שוקולד – עדין צריך לעצור לרגע, לקטוע את האוטומט ולהחליט שאוכלים אחת מהן או מקטינים כמויות ועושים "טעימות".

והכי חשוב – לנסות לשמור על הרגלים, לא להתרגש ולהנות מהחג!

חג שמח!!