top of page

חלב, אמא, חלב!


אחד הדברים החשובים ביותר שהבנתי אחרי הלידה שלא תמיד אנחנו מבינות את עניין כמויות החלב. אז אני רוצה רגע לעשות סדר ולהסביר כמה דברים.

1. החלב הראשוני שנוצר בשד שלנו נקרא קולוסטרום, מדובר בחלב ראשוני אשר מתחיל להיווצר משבוע 16 להריון ובעצם יוצא מרגע הלידה ועד ל 5 ימים מלידה.

2. החלב השני שנוצר אצלנו הוא חלב מעבר והוא נוצר בטווח של 5-14 ללידה.

3. והחלב ה"אחרון" הוא למעשה החלב הבשל והוא נוצר בטווח של בין 15-30 ימים ללידה.

ההבדלים?

קודם כל בכמות!! וגם בצבע (ראי תמונה) וכמובן בהרכב.

בקצרה-

קולסטרום- מכיל שלל רכיבים של מע' החיסון, פקטרי גדילה, רכיבי תזונה כמו חלבון, שומן, לקטוז, נתרן, מגנזיום ועוד. הכמות קטנה!! בין 2-10 מ"ל (כ 24 שעות אחרי לידה) ועד ל 60 מ"ל (3-4 ימים מלידה). צבעו כתמתם.

חלב מעבר- בעצר החלב שמיוצר בין במעבר מקולסטרום לחלב הבשל, הצבע והמרקם הופכים ליותר קרמיים והרכיבים משתנים, יותר שומן מתחיל להיווצר ופחות חלבון... הכמות כמובן עולה.

חלב בשל- הכמות כבר מתאימה את עצמה ליכולת היניקה של התינוק ולצרכיו, החלב בהיר יותר, עשיר בשומן, לקטוז וויטמינים מקב' B ועוד. חשוב לציין כי הרכב החלב משתנה בזמן הארוחה עצמה, במהלך היממה, בין עונות השנה,בין אימהות שונות ואוכלוסיות שונות. כל זה על מנת לתרום לבריאות והישרדות התינוק שלנו.

ולמה זה חשוב?

וזה בעצם העיקר של כל הכתבה הזו - אני הגעתי ללידה עם ציפיה שברגע שהתינוקת הקטנה שלי תצא היא ישר תתחבר לי אל השד, שהכל יעבור חלק ושההנקה תהיה כיפית ומספקת! כל הזמן רצו לי בראש המילים skin to skin, לתת לה לגשש ולמצוא את הפטמה - והייתי כל כך להוטה שזה יקרה שכאשר היא יצאה - מיהרתי לחבק, לנשק ולהכווין אל השד. לא דימינתי לרגע שזה כואב, לא הבנתי איך היא יכולה לפצוע אותי כל כך ושלא ממש רואים פצע והפנטזיה קצת התפוגגה.

ביום הראשון היא לא עשתה קקי ואחות מודאגת הגיעה אלי באישון לילה וזרע את זרע הספק הראשון בדרך להורות - "אולי אין לך מספיק חלב?".

ואיפה אני? עייפה, כאובה!, מתרגשת, חוששת, מופתעת ולרגע מפקפקת בעצמי.

האחות גוררת אחריה משאבה ענקית ואומרת לי - "תשאבי, אולי בכלל לא יוצא לך כלום והקטנה רעבה...".

ושמה עצרתי, אמרתי לאחות שתתן לנו עוד כמה שעות ואז נחליט מה עושים (ואני גם חייבת להוסיף שהמחשבה על המשאבה הזו שתתחבר לפיטמה הכואבת שלי לא בדיוק דירבנה אותי לשאוב).

לא הספקתי להרהר בנושא והתינוקת המהממת שלי כבר עשתה קקי ופפי וזהו- החשש עבר! יש לי מספיק חלב כי היא יונקת ומשהו יוצא....

אבל בדיוק שם, בנק' הזו יכלתי להרים ידיים, לוותר על ההנקה (שהרגישה כמו עינוי מתמשך באותן שעות) ולבחור בתחליפי חלב. ונק' עוד יותר חשובה הייתה שאם הייתי שואבת - והיה יוצא לי 15 מ"ל (צ'ייסר) הייתי בטוחה שאין לי מספיק חלב!! ואם קראתן את ההקדמה הטכנית על הרכב החלב והכמויות שמתן לב שהכמות של 15 מ"ל בהחלט תקינה...

אז למה סיפרתי לכן את זה? כדי לתת לכן מידע, שמי שמתכננת להניק ורוצה בכך צריכה לדעת את הנתונים היבשים- שברגעים האלו שקשה לה, שתדע מה נכון ומה לא ושאם היא בחרה להניק - שלא יזרעו בה זרע של ספק. יהיו מספיק זרעים בהמשך הדרך....

תמונה- https://www.medela.com/breastfeeding/mums-journey/breast-milk-composition


bottom of page